Nie wafelki, nie paluszki. Na przekąskę chrupię coś zdrowszego. Wzmacnia odporność i włosy

Dodano:
Pestki z dyni Źródło: Shutterstock / Brent Hofacker
Lubię podjadać, ale stawiam tylko na zdrowe przekąski. Zamiast po słodycze, sięgam na przykład po suszone owoce, orzechy czy pestki. Też są dosyć kaloryczne, ale przynoszą organizmowi wiele korzyści.

Wielu osobom na myśl o przekąskach przychodzą do głowy słodycze. Batonik, wafelek czy cukierek i owszem są smaczne, ale raczej nie wychodzą na zdrowie. Lepiej więc sięgnąć po coś, co zaspokoi potrzebę podjadania i przy okazji przyniesie organizmowi jakąś korzyść. Tak działają na przykład pestki dyni.

Wartość odżywcza pestek dyni

Pestki dyni są drobne, ale kryją w sobie mnóstwo wartościowych składników. Są bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe, a także w białko i błonnik. Zawierają też dużo witaminy E oraz witamin z grupy B. Poza tym odznaczają się wysoką zawartością magnezu i cynku, a także przeciwutleniaczy i fitosteroli. Warto jednak pamiętać o tym, że są dość kaloryczne. 100 g dostarcza nam ok. 550 kcal. Dlatego należy je jeść z umiarem.

Dlaczego warto jeść pestki dyni?

Dzięki bogatemu składowi, pestki dyni podnoszą odporność, regulują ciśnienie krwi i rytm serca. Wspierają też perystaltykę jelit, zapobiegają zaparciom i zwalczają pasożyty. Korzystnie wpływają również na kondycję skóry, włosów i paznokci. Po ich zjedzeniu czujemy przypływ energii i długo pozostajemy syci. Poza tym pestki dyni wpierają dobry sen i nastrój. Jak widać, korzyści z ich jedzenia jest naprawdę dużo.

Jak jeść pestki dyni?

Pestki dyni to jedna z lepszych przekąsek, po jaką można sięgnąć. Najlepiej wybierać te niesolone i nieprażone, bo zawierają najwięcej wartościowych składników. Ponieważ jednak są dosyć kaloryczne, dziennie nie powinniśmy jeść ich więcej niż 2 łyżki.

Oprócz chrupania na przekąskę, pestki dyni można też dodawać do różnych potraw. Będą idealne do owsianki, musli, jogurtu, sałatek, zup-kremów, makaronów czy warzyw z patelni. Co więcej, można z nich przygotować pesto, pastę kanapkową, a także posypywać nimi chleb czy bułki przed pieczeniem.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...